App Kira Pencen JPA kini tiba

Hampir sebulan app ini dibangunkan. Kini tiba masanya untuk saya publish dalam Google Play Store. App Kira Pencen versi Android ini didatangkan khas dengan dua versi: Pro dan versi Percuma. Saya akan sambung tutorial penggunaan app ini dari semasa ke semasa ya sebab sibuk dengan urusan penulisan tesis saya lagi. Sambil-sambil tu saya develop app ini untuk manfaat orang ramai.

 

Hampir sebulan. Ya, saya mula develop pada 30 Oktober 2016. Tetapi keperluan analisis (Analysis Requirement) rasanya beberapa minggu sebelum itu. Mungkin tempoh sebenar adalah hampir dua bulan. Metodologi saya prefer Agile Methodology sebab iteratif dan boleh tambah beberapa fungsi dalam kadar yang cepat. 

Saya masih ingat apabila saya paparkan skrinshot app ini sewaktu dalam fasa pembinaan, ada rakan yang mahukan medan baki hutang pinjaman perumahan dimasukkan. Yelah, bukan ke nak tolak wang graduiti/wang ganjaran jika masih ada kakitangan awam yang masih berhutang, hehe. Jadi saya consider pendapat rakan-rakan, dan terus tambah satu medan lagi. Medan emel juga saya fikirkan perlu agar app boleh menghantar rekod kiraan sama ada ke emel organisasi atau emel peribadi staf.

 

Jadi, siaplah app versi 1.0 ini. Cubalah download dan isi. Nanti saya update entri ini untuk manual penggunaan app ini. Setiap kakitangan awam berhak memiliki app ini sebab ia PERCUMA! Cuma, versi Android sahaja buat masa ini. Macam biasa, apabila saya publish app, akan ada soalan yang akan ditanya: "Versi iOS takde ke?", hehe. Bukan apa, saya pun guna Android Studio, jadi taulah apa output dia kan. Lain la kalau saya guna hybrid, macam Intel XDK, XAMARIN dan lain-lain. Boleh publish app Android, iOS dan Windows Phone dalam satu klik je.

Ok, bersambung nanti.

 

Inovasi ICT untuk Sektor Awam

 

Share

Add comment


Security code
Refresh

Cikgu Faiz

Cikgu Faiz is a founder of teknologihijau.net. He is a web designer, system/apps developer and technopreneur. teknologihijau.net is a FREE knowledge sharing and contributions for readers to solve problems, learn new technology, innovate and hang out. He is currently developing mobile learning so called My M-Learn (web based and android version) and PBPPP Record Keeping SystemCikgu Faiz has been awarded Read more...

5 Gold 5 Silver 2 Bronze 1 System/ App Winner 1 Merit Winner/ 6 Times Finalist Finalist   Speaker   App Developer
 

Azharul Faiz Zainal Abidin
Penerima Anugerah Khas Guru Inovatif Negeri Perak 2015 sempena Hari Guru Negeri Perak 2015

Borang Login

001059607
Hari Ini
Semalam
Minggu Ini
Minggu Lepas
Bulan Ini
Bulan Lepas
Jumlah
393
1956
5861
1040437
39629
53607
1059607
IP Anda: 54.145.235.23
Masa Server: 2017-02-23 06:09:21

Siapa Online

We have 22 guests and no members online